woensdag 22 december 2010

Zingend taal leren

Het geheugen, de taal en de cognitieve vaardigheden een demente vrouw (84) zijn flink aangetast door de ziekte van Alzheimer. Als ze spreekt en even pauzeert om op een woord te komen, raakt ze de zin waarin ze bezig is vaak kwijt. Dan houdt ze maar helemaal op met praten. Met liedjes gaat het echter anders. Dan reageert ze op bekende melodieën en zingt mee, zelfs als de muziek wordt stopgezet. Het lukt haar dan wel om de juiste woorden te vinden!

Wat is dat toch aan zingen, dat het taal makkelijker maakt en zelfs terug kan toveren? Hierover stond een artikel in Psychologie Magazine (december 2010). Er is een aantal antwoorden op deze vraag.

1. Zingen gaat langzamer dan spreken
Tijdens het zingen, spreek je woorden langzamer uit dan wanneer je praat. Hierdoor is er meer tijd om stil te staan bij de afzonderlijke klanken waaruit een woord bestaat. Dat is belangrijk, want de overgang van de ene naar de andere klank wordt zo gemakkelijker.

2. Gezongen wordt beter onthouden
Experimenten laten zien dat woorden uit een neptaal gezongen beter onthouden worden dan gesproken. Vermoed wordt dat emotie een rol speelt. De participanten kregen een positiever gevoel bij de gezongen versie. Bovendien luisterden zij aandachtiger en merkten zo op hoe de neptaal was opgebouwd. Dit principe ervaren we eigenlijk ook als we muziek luisteren: dan blijven woorden uit een liedje gemakkelijker hangen.

3. Samenwerking linker- en rechterhersenhelft
Meer dan de linkerhersenhelft is de rechter gespecialiseerd in het verwerken van langzaam veranderende geluiden. Doordat zingen langzamer gaat, activeert de rechterhersenhelft dus meer dan praten. Handig om te weten voor mensen die door een bererte in hun linkerhelft problemen hebben gekregen met spreken. Luisteren en meezingen met muziek kan de taal opnieuw aanleren.

4. Van jongs af aan voorkeur voor zingen
Baby's hebben een bijzondere interesse voor muziek. Video's waarin hun moeder zingt vinden ze bijvoorbeeld interessanter dan wanneer ze praat. Zuigelingen imiteren zelfs de intonatie van hun moedertaal. Zo huilen Franse baby 'omhoog', net als de intonatie van de Franse taal, en Duitse baby's juist naar beneden.

Niet alleen dementerenden hebben profijt van zingen, maar ook:
  • Voor dyslectische kinderen heeft muziek een positief effect op hun leesprestaties
  • Zingen kan autistische kinderen helpen bij de ontwikkeling van taal
  • Parkinsonpatiënten gaan door zangtherapie verstaanbaarder en harder praten, leren klinkers beter uitspreken en gaan zelfs weer beter lezen
  • Multiple-sclerosepatiënten, die vaak geheugenproblemen hebben, onthouden gezongen woorden beter dan gesproken
  • Mensen die door een hersenbloeding niet meer kunnen praten, kunnen met zingen hun taal volledig heroveren

Gerelateerde artikelen:
> Muziek helpt bij prettig natafelen
> Met smaak herinneringen ophalen
> Met een bord Brinta terug naar je kindertijd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten