vrijdag 3 februari 2012

Een fotoboek van iedere bewoner

Fotoboeken zijn een visuele steun voor de geest. Ze geven een impressie van iemands leven met tradities en liefhebberijen. Voor mensen die kampen met hun geheugen is zo’n (gew)etensboek dan ook zeer gewenst. En voor anderen is het bruikbaar als ze deze mensen beter willen leren kennen. Daarom is voor het magazine van alle bewoners van de Globe een fotoboek gemaakt.

Afgelopen jaar hebben medewerkers van de Globe hun bewoners geïnterviewd. Op basis daarvan heeft de redactie van Etenstijd aan iedere bewoner een kenmerkend thema toegekend dat in tekst en beeld in het fotoboek naar voren komt. Het fotoboek geeft een goed maar vooral ook een gevarieerd beeld van de verschillende eetgewoonten en -tradities die mensen hebben.

Gevarieerde gewoonten
Hoe was het huishouden vroeger geregeld en waar werden de boodschappen gedaan? Welke bewoner hield van muziek tijdens het eten en wie kookte vooral volgens de moderne keuken? Deze onderwerpen zijn slechts een kleine greep uit de onderwerpen die in het fotoboek naar voren komen en maken je bewust dat er tussen de bewoners veel verschillen zijn. De verschillende generaties die in de Globe huizen hebben gevarieerde gewoonten. Niet iedereen hield van koken.  Niet iedereen ging uit eten. En niet iedereen vindt aardappelen, groente en vlees lekker. Maar wat dan wel? 

Waardevolle informatie
Omdat mensen met dementie steeds moeilijker communiceren, is het handig om veel over hen te weten. Tijdens het gesprek  over de maaltijd kun je iedereen erbij betrekken als je veel van de maaltijdtradities weet. De een had een moestuin en kun je vragen naar hoe de groente groeit, de ander was de keukenprinses en vraag je naar haar geheime tips en een derde die meer geeft om de ambiance dan om het koken, vraag je naar manieren om het eten op te dienen. Zelfs mensen met dementie die al verder in het ziekteproces zijn, kun je zo betrekken bij het gesprek. Soms zegt een oude foto al genoeg. Een bevestiging op je vraag kan dan blijken uit oogcontact, een hoofdknikje of een simpel ‘ja’.

Zelf aan de slag
Probeer zelf eens informatie te achterhalen over het verleden van een dementerend persoon. Gesprekken met familieleden kunnen hierbij helpen; zij vinden het bovendien vaak ook prettig om herinneringen op te halen van hun dementerende familielid. Het persoonlijke fotoboek werkt voor hen als een herinneringenboek. Ook met degene met dementie zijn gesprekken mogelijk. Lees meer hierover in het blogartikel 'Hoe mensen met dementie denken in plaatjes'. 

Gerelateerde artikelen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten