Magazine

Iedere dag nadenken over het avondeten, de maaltijd bereiden en die gezamenlijk in een gezellige huiskamer nuttigen. Een belangrijk ritueel voor de 18 demente bewoners van de Globe en hun verzorgers. Het zorgt voor dagelijkse structuur, gezond en gevarieerd eten en aangename zintuiglijke ervaringen (zie ook dit filmpje).

Magazine voor bewoners, familieleden en zorgmedewerkers
Om verzorgers hierbij te ondersteunen, is dit magazineproject opgezet. Professionele bladenmakers maakten met verzorgers, bewoners en familie het kookmagazine. Op zaterdag 26 mei is Etenstijd gepresenteerd aan bewoners, familieleden en medewerkers van woonhuis de Globe. Bekijk het magazine.

Werken aan een landelijk magazine
Het gelanceerde magazine is in eerste instantie bedoeld voor deze interne doelgroep. Maar vanwege de enthousiaste reacties die we ontvangen uit het hele land worden momenteel de mogelijkheden voor een extern en landelijk magazine bekeken.

Ontwikkeling van het tijdschrift
Over de gedachtegang achter Etenstijd Magazine en de ontwikkelingen tijdens het project kunt u in de artikelen hieronder lezen. Via deze blog, Twitter, Hyves en Facebook houden we u uiteraard ook op de hoogte.

Aanzet voor het magazine
Op een avond in oktober is het idee voor een eetmagazine geboren. We hadden contact met een medewerkster van de Globe, die meer creativiteit, variatie en plezier in de keuken wilde. Lees meer >>

Meehelpen in de keuken van de Globe
Wie een kookboek wil maken voor dementerenden, dient natuurlijk wel te weten hoe het koken en eten in de praktijk van alledag daadwerkelijk verloopt. Daarom hielp het team van Etenstijd een avond mee in de keuken van de Globe. Lees meer >> 

Wat willen de medewerkers?
Primaire doelgroep van het eetmagazine zijn de medewerkers. Om hen beter te leren kennen, vroegen wij waar zij vooral behoefte aan hebben. Van: "elke maaltijd is een feestje" tot "ik ken alleen standaardrecepten". Lees meer >>

Kant-en-klare maaltijden? Verschrikkelijk!
Jessica werkt al vanaf het begin bij de Globe. Zij vertelt over de overgang van groot- naar kleinschalig wonen en van kant-en-klare opwarmmaaltijden naar zelfbereide gerechten uit de keuken. Lees meer >>

Theater in de keuken
Uren kan ze enthousiast praten over koken en eten met dementerenden. Op een avond in januari doet deskundige Ria Tummers haar geheim van het koken met dementerenden uit de doeken. "Koken met dementerenden is theater in de keuken." Lees meer >>

Tips van de eetfilosoof
Filosoof Ron Welters biedt de komende tijd een helpende hand in de keuken. In zijn antwoorden op vier vragen geeft hij zijn opvattingen weer. "Gebruik geen potjes meer maar kook puur. Neem je tijd. En stel bewoners de juiste vragen." Lees meer >>

Over scholing, coaching en workshops
Koken met bewoners, daarvoor zijn zorgmedewerkers toch helemaal niet opgeleid? "Klopt, daar gaan we dan ook wat aan doen." Coördinator dagbesteding en vrijwillligers Marion Brouwer vertelt hoe de Globe medewerkers bij dit proces wil ondersteunen. Lees meer >>

Iedereen is in touw
De voorbereidingen voor het magazine zijn in volle gang. Naast recepten en wetenswaardigheden over koken met dementerenden, komen er ook verhalen in te staan over de bewoners. Iedereen spant zich in om dit voor elkaar te krijgen. Lees meer >>

Uitje naar het Openluchtmuseum
Etenstijd en de Globe gingen met de bewoners terug in de tijd met een uitje naar het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Globetrotter Marianne vertelt over de geslaagde dag. "Mevrouw Bl. praat honderduit. Dhr. O daarentegen is maar niet enthousiast te krijgen." Lees meer >>

Zonder beeld geen magazine
Het is ongelofelijk hoeveel mensen vrijwillig een bijdrage leveren aan Etenstijd. Zo ook verschillende fotografen. Lees meer >>

4.000 euro steun voor Etenstijd!
Stichting Het R.C. Maagdenhuis en Stichting Brentano hebben een aanzienlijk bedrag toegekend om Etenstijd te ondersteunen. Marion Brouwer: "Met deze bijdrage zijn we er zeker van dat het magazine ook echt gedrukt gaat worden. Lees meer >>


Voorproefje van de geborduurde Etenstijd cover
Zorgmedewerkster Petra heeft er uren op gezeten: hier een voorproefje van de onze cover. Geborduurd! Lees meer >> 


Preview van het hele magazine
Tijdens de eerste zetproefbespreking hebben we het magazine uitgeprint op de grond gelegd. Hier een preview van het hele magazine. Lees meer >> 


Een fotoboek van iedere bewoner
Fotoboeken zijn een visuele steun voor de geest. Ze geven een impressie van iemands leven met tradities en liefhebberijen. Voor mensen die kampen met hun geheugen is zo'n (gew)etensboek dan ook zeer gewenst. Lees meer >>

[video] Samen koken: lekker en gezellig!
Een prachtig filmpje van ZZG zorggroep, de organisatie waar zorghuis de Globe deel van uitmaakt, over het hoe en waarom van zelf koken met de dementerende bewoners. Bekijk hier >>

'Dit magazine móest gerealiseerd worden'
Het budget van Etenstijd was niet toereikend genoeg voor een magazine van maarliefst 160 pagina's. Gelukkig hielp NPN drukkers ons uit de brand. 'Er zit zoveel expertise, moeite, liefde en energie in het blad. We konden het niet over ons hart verkrijgen het op de plank te laten liggen.' Lees meer >>

Een cover met losse eindjes
Met gepaste trots presenteren wij de cover en binnencover. Kijk snel >>

Onze culinaire magazine voor dementerende mensen is gelanceerd!
Zaterdag 26 mei was het zover: de lancering van Etenstijd Magazine! De bewoners, hun familieleden, zorgmedewerkers van de Globe en vrijwilligers namen het eerste exemplaar in ontvangst. Lees het persbericht >>

Een aantal pagina's uit het magazine
Omdat het magazine exclusief voor zorginstelling de Globe is gemaakt en privacygevoelige informatie bevat, kan het magazine (nog) niet buiten de zorginstelling uitgegeven worden. Toch zijn er hier een aantal spreads te zien om een indruk te geven van het tijdschrift. Bekijk hier >>

Etenstijd op de catwalk
Bij het bedrijfsfeest van ZZG Zorggroep presenteerden zorgmedewerkers van woonhuis de Globe met trots Etenstijd Magazine. Op de catwalk! Zie foto >>

Etenstijd tweemaal genomineerd!
Wat ontzettend trots zijn we: ons vrijwillligersproject Etenstijd is tweemaal genomineerd voor een prijs! Het gaat om de Grand Prix Customer Media Awards; dit is een vakprijs voor bedrijfsbladen. De nominaties zijn een kroon op het werk van de bewoners, familieleden, zorgmedewerkers en alle vrijwilligers. Lees meer >>

Beste eenmalige magazine van Nederland!
Te midden tussen grote, professionele organisaties zoals Delte Lloyd, Robeco, C1000 en Natuurmonumenten won Etenstijd een Grand Prix Customer Media voor het beste eenmalige magazine van Nederland! De jury was lovend: 'We zijn jaloers op de makers.' Lees meer >>

[video] Bladeren door Etenstijd magazine
Blader je met ons mee door het prijswinnende blad? Bekijk de video >>